CONSELLS PREVIS A LA VISITA :

 • No tallar-se les ungles en els dies previs a la visita.
 • Retirar l’esmalt d’ungles abans de venir a la consulta.
 • Es aconsellable que vingui amb el calçat habitual.
 • Si és diabètic, hauria de conèixer el últim valor de la hemoglobina glicosilada.
 • En cas de prendre medicació, portar una llista amb la medicació actual per completar la historia clínica.
 • Si acudeix a la consulta per una exploració biomecànica, és aconsellable portar roba còmoda i esportiva (pantalons curt).

QUIROPODOLOGIA

Consisteix en la cura periòdica de les ungles, hiperqueratosis (durícies) i helomes (ulls de poll).

Hiperqueratosis: més conegudes com a durícies, es refereix al engruiximent de la epidermis en zones amplies produïdes per fricció i/o pressió.

Onicocriptosis (ungles clavades) : La primera descripció va ser publicada per Lewis Durlacher al 1845, definint la onicocriptosis com la “ungla que creix al interior de la carn”.

Onicomicosis­: Lesió causada per la invasió d’un fong a la làmina unguial.Micosis (peu d’atleta): Lesió causada per la invasió d’un fong a la pell.

Berrugues plantars: Tumoració BENIGNE de la pell causada per la afectació de un virus. Es pot presentar de forma aïllada o múltiple.

Onicogrifosis: es tracta d’un engruiximent de la ungla. La causa més freqüent és un traumatisme directe en la matriu. També pot anar associada a la arteriosclerosis senil. El tractament es basa en un tallat i fresat freqüent de la ungla afectada.

Onicogrifosis: es tracta d’un engruiximent de la ungla. La causa més freqüent és un traumatisme directe en la matriu. També pot anar associada a la arteriosclerosis senil. El tractament es basa en un tallat i fresat freqüent de la ungla afectada.

ORTOPODOLOGIA

La ortopodologia suposa en molts casos la opció definitiva a molts problemes mecànics del peu com ara durícies, ulls de poll, ja que, a diferenciade la quiropodia que busca la millora sintomàtica,  els tractaments ortopodològics es centren en la CAUSA.

 1. Plantilles: són la millor eina per la compensació i correcció de les afeccions dels peus.
 2. Ortesis: Branca de la ortopodologia que es dedica a la investigació de les alteracions del avant peu i les alternatives de tractament de les afeccions digitometatarsals.

EXPLORACIÓ BIOMECÀNICA

És un examen del aparell locomotor amb especial incidència en peus, cames i pelvis. La exploració no deu consistir únicament en una prova, sinó que deu englobar una historia clínica complerta, un examen físic exhaustiu amb el pacient en decúbit supí, un anàlisis del peu en estàtica i un estudi de la marxa.

PEU INFANTIL

És important fer una valoració dels nens quan són petits, ja que quan abans es diagnostiqui el problema, més possibilitats tindrem d’un resultat satisfactori.

Diagnòstic i tractament precoç de peus plans, mala posició al caminar, posició defectuosa dels dits,…

PEU DIABÈTIC

Moltes de les persones afectes de diabetis, acaben presentant alteracions en el seu sistema vascular i nerviós; traduint-se en una dificultat en el flux de sang i/o en una alteració en la innervació, apareixent rampes i falta de sensibilitat especialment en les extremitats inferiors.

Signes d’alerta:

 •  Canvis en les ungles
 • Sequedat de la pell (escates, esquerdes … )
 • Qualsevol durícia existent (pot ser motiu d’ulceració)
 • Enrogiment de la pell per frec o compressió del calçat
 • Ungles que es claven

Qualsevol durícia que aparegui en el peu, és susceptible d’infectar-se, tant per la pressió que pot ocasionar el calçat (en el cas dels dits), com per la compressió que rep una durícia plantar per part del propi pes corporal.

Aquelles durícies que apareixen en els dits, s’han d’evitar usant calçats més amplis i més alts de pala. Quan a causa d’una deformitat existent, sigui impossible evitar aquest frec, el seu podòleg li confeccionarà un dispositiu de silicona a la seva mesura, mitjançant el qual no es realitzarà cap pressió.

Les durícies que surten en la planta del peu, sempre són degudes a un suport incorrecte del peu, de tal forma que es produeix una pressió molt important en la pell i per això es crea la durícia. Ha de consultar amb el seu podòleg perquè valori la importància que pugui tenir. Possiblement sigui aconsellable compensar el mal suport del seu peu, mitjançant un suport plantar personalitzat (plantilla).