La paraula “ioga” s’origina de l’arrel sànscrita yuj, que significa “unir” o “concertar”. El ioga és considerat com una pràctica terapèutica confirmada per nombrosos estudis mèdics. Entre les diferents modalitats de ioga, el hata ioga es rebel·la com una pràctica única per prevenir i sanar malalties del cos i la ment. El iogui conquereix el cos a través de les assanes i del control de la respiració.  El hata ioga es considera una ciència psicosomàtica que podem qualificar com la més natural de totes perquè l’únic instrument que s’utilitza és el propi cos.

Aquesta tècnica es basa en la pràctica d’assanes (postures corporals) i el pranaiama (tècniques respiratòries). Cada assana posseeix efectes determinats i n’hi ha milers però 84 en són les tradicionals i n’hi ha 32 que són les més importants. Totes les assanes impliquen un treball corporal d’estirament, vigorització i harmonització que involucra tot l’organisme.

Està comprovat que determinades assanes alleugen els dolors crònics d’esquena, per corregir la hipertensió, amb efectes antiestressants, i efectes antioxidants d’especial importància en el cas de malalties degeneratives.