L’exercici físic és una magnífica forma d’alleujar els símptomes que acompanyen la Fibromiàlgia. Aquesta encara no té cura, per la qual cosa el tractament amb exercici no la cura, però si redueix el dolor i permet als afectats que tinguin una vida més suportable.

En els pacients amb fibromiàlgia, a l’haver-hi un somni de mala qualitat, hi ha una alteració de la síntesi de l’hormona del creixement, ja que és durant el somni profund el moment on aquesta hormona és sintetitzada en major mesura per l’organisme. Aquesta sembla ser la causa del dolor i el cansament.

La millora de la condició física i la influència que té l’activitat física sobre l’alliberament d’ endorfines i sobre la regulació del metabolisme de la serotonina (neurotransmissor que regula el dolor), també pot ser l’explicació de la millora.

És per tot això que és important un bon programa d’exercicis, que afavoreixi la síntesi de l’hormona del creixement, compensant el dèficit. A més comptem amb l’efecte beneficiós a nivell mental de l’exercici físic, el qual també allibera tensions i relaxa l’actitud mental.

Així doncs, el programa constarà d’exercicis molt suaus i progressius per millorar el teu nivell físic, elevant el to muscular, la resistència aeròbica i la flexibilitat. Tot això, juntament amb un bon control postural, ens ajudarà a disminuir el dolor, la fatiga i l’ansietat generada per la malaltia.

La fibromiàlgia és una malaltia crònica que afecta aproximadament a un 5-6% de la població i apareix en el 90% de les ocasions en dones, principalment entre els 20 i els 60 anys. Els seus símptomes més característics són el dolor i el cansament. Va ser reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut l’any 1992 com una malaltia específica dins dels reumatismes. Els pacients amb fibromiàlgia pateixen cansament, dolor continu, tenen un somni de mala qualitat i dolor múscul-esquelètic crònic d’origen no articular.